השנה היא 2019, אנחנו חברת תה צעירה בשכונת פלורנטין בתל-אביב, אוטוטו קורונה. ביום גשום אחד, אנחנו מקבלים החלטה שנויה במחלוקת - להפסיק לשווק תה לבן סיני מפודינג לאלתר. ברגע אחד של הארה הפסקנו למזוג ולמכור כמה מסוגי התה הכי מוצלחים ונמכרים שלנו בשנה שחלפה.
מולדת התה הלבן
ממוקמת במזרח מחוז פוג׳יאן, כשלוש שעות נסיעת רכבת מהבית שלנו בשיאמן, העיירה פודינג היא מולדת התה הלבן (Fuding bai cha 福鼎白茶). תה לבן נשען על הליך אינטואיטיבי ופשוט לכאורה של קטיף, קמילה, וייבוש מבוקר, ללא צורך במכשור או תחכום, שהם הלחם והחמאה של מלאכת האולונג ומקור הגאווה של מחוז פוג׳יאן. תִרבות של תה בהרי טאימו (Taimu shan太姥山), קודש הקודשים של פודינג, מתוארך לתקופת שושלת סונג, והמשיך להתפתח לתה הלבן שאנחנו מכירים כיום, בעיקר במסגרת לוקלית.
בתחילת שנות האלפיים ממשלת פוג׳יאן החלה לפעול כדי לקדם את התה הלבן על אדמת המולדת שלו. תחייתו של התה הלבן בישרה חזרה אל הפשטות והטוהר של עלי תה השומרים על צורתם כמו בטבע, ואוגרים בחובם אנרגיה מהאדמה ומן השמש. הטרנד החדש שכמעט ולא הצריך השקעה טכנולוגית, יישר קו עם תנועת הצרכנות המודעת של ימינו והתפשט במהרה. כיום תה לבן גדל ומופק כמעט בכל אזורי הגידול של תה בעולם, לצד התה השחור האלמותי.
אז מה השתבש באותו יום סגריר שגרם לנו לקבל החלטה רדיקלית ולא כלכלית לבוטיק התה החדש שלנו?
כסוחרים וצרכנים של תה אנו מתמידים בשתיית תה באופן יומיומי. באותה תקופה גם התחלנו לייבא לארץ תה באופן מוסדר, מה שדרש מאיתנו לבצע בקרת איכות וללמוד תקני יבוא, בין היתר של ריסוס ושאריות חומרי הדברה בעלי תה. השילוב בין שני הכובעים, העסקי והאישי, הפגיש בין תחומי עניין שונים סביב תה ובאופן טבעי הרחיב את האופקים שלנו. התחלנו להעמיק ולחקור כיצד התה משפיע עלינו ביום-יום, איזה תפקיד הוא לוקח ב-well being שלנו, ומהי מידת האחריות שיש לנו כאשר אנחנו מספקים תה ושירות ללקוחות.
להפתעתנו הרבה, גילינו שתחום בדיקות המעבדה של שאריות חומרי הדברה, עובשים, ומתכות כבדות בעלי תה, הינו תיבת פנדורה שרק מעטים מעזים לפתוח. הנהלים כמעט לא נאכפים במדינות המערב, ונשענים בעיקר על בדיקות שהמגדלים עושים מטעמם ובהתאם לתקנים המקומיים של אזור הגידול, כאשר האחריות מוטלת בסופו של יום על היבואנים. וודאי תופתעו לשמוע שדווקא במדינות הגידול המרכזיות – סין, טאיוואן, ויפן – השימוש במגוון כימיקלים בריסוס ובדישון של עלי תה הינו מתירני במיוחד לפי חוק, ואינו עומד בקנה אחד עם רגולציית יבוא מזון במדינות אירופה, ארה״ב וישראל. גם הפער במינונים המותרים בחוק הוא אדיר, לעיתים במאות ואלפי אחוזים, וישנה שורה של מאות חומרי הדברה שמותרים לשימוש רק שם ולא פה.
ידענו את שעלינו לעשות וכי הדרך היחידה היא לבדוק בעצמנו כל מקור וחומר גלם איתו אנו עובדים או שוקלים לעבוד בעתיד. יצרנו מאגר בדיקות של למעלה מ-500 חומרי הדברה רשומים, ושלחנו למעבדה דגימות תה מכל המגדלים איתם עבדנו. מי שלא עמד בסטנדרטים החדשים שהצבנו היה מחוץ למשחק. חומר הגלם של המגדל שלנו מפודינג, שטען בפנינו שהוא אורגני, היה מבין הבודדים שלא עברו את הבדיקה ולכן החלטנו להפסיק לעבוד איתו באופן מיידי. מאחר ואותם ספקי כימיקלים הם שמספקים את החומרים ואת שירותי ההדברה למגדלים נוספים באזור, וכן מחירי התה בפודינג באותה תקופה היו גבוהים במיוחד לאור הפופולריות של הטרואר, החלטנו בשלב הזה שלא שווה להמשיך להשקיע ולחפש אלטרנטיבה. זו בעצם הייתה נקודת המפנה עבור מיזם התה שלנו, שהחל לתפוס תאוצה מבחוץ ולהתעצב מבפנים.
תה נקי - ההבדל בין תה אורגני לתה חופש
במקביל לבדיקות המעבדה והליך קבלת ההחלטות לגבי שיתופי הפעולה העתידיים, התחלנו לחקור ולהתעניין בשיטות גידול אורגניות, טבעיות, ומקיימות. עד מהרה נחשפנו לא רק לפערים אידיאולוגיים ולנזקים שחומרי הדברה גורמים לבריאות האדם, אלא גם לנזק שנגרם לאדמה בטווח הקצר והארוך, ולפגיעה בבעלי החיים המהווים חלק בלתי נפרד מתהליך הגידול והדישון הטבעי של התה.
תה אורגני הוא מונח מוגן משפטית המתאר תעודה הניתנת ליצרן העומד בנהלים מוגדרים בנוגע לשימוש מוגבל בחומרי ריסוס ודישון כימיים. עם זאת, תעודה זו אינה מבטיחה שהתה נקי – כלומר לא רוסס כלל; יתכן ותה אורגני עבר ריסוס ו/או דישון בחומרים המותרים לפי התקנות. כמו כן, תעודה אורגנית אינה מבטיחה בהכרח היעדר פגיעה סביבתית רחבה ושמירה על בעלי חיים, כחלק מהאקוסיסטם בו גדלים עצי התה.
קטיף תה לבן אורגני, פודינג 2024
לעומת תה אורגני, תה הגדל בחקלאות טבעית ובהרמוניה עם הטבע, גדל במינימום התערבות אנושית. תה הגדל בתנאים אלה הוא בהכרח תה נקי ואנו מכנים אותו ״תה חופש״ (ye fang 野放, ye sheng 野生). הוא גדל ללא ריסוס כלל, ואף ללא דישון למעט גזם טבעי מעצי התה. ישנם הבדלים מהותיים בתוצרת החקלאית בין תה אורגני לתה חופש. הפרופיל של תה חופש אינו מקובע וצפוי כמו תה אורגני; הוא יותר דינמי ונתון לפרשנות וליצירתיות של המגדל והטרואר ממנו הוא מגיע.
מאחורי כל תה נקי גילינו חקלאי מוסרי עם אג׳נדה ערכית כלפי הסביבה ובריאות האדם, וסיפור אישי ״לא כלכלי״ ממש כמו שלנו. יכולנו להזדהות על הוויתורים וההקרבה העסקית שהחקלאים היו צריכים לעשות בכדי להפיק תה נקי בעולם בו המסחרי קובע את הטון. למדנו שתה נקי דורש יותר תחזוקה, ידע ויצירתיות להתמודד עם שינויי מזג האוויר והטבע. תה נקי מתאפיין גם ביבול קטן ולא אחיד מעונה לעונה, מה שהופך את חומר הגלם ליקר יותר, אך מאפשר למגדלים להתפרנס בכבוד. עם זאת, בהרבה מקרים הוא "חסכוני" יותר, מאחר שמשקל קטן של עלים מספיק להכנת חליטה אנרגטית ואפקטיבית יותר בהשוואה לתה מסחרי.
תה לבן חופש גדל פרא בטאימו שאן, פודינג, פוג׳יאן 2024
באותה שנה מצאנו את יעודנו ובדיעבד הבנו מהו סל הערכים וסדרי העדיפויות בעשייה שלנו. השאלות למנטורים שלנו וכל ההתייחסות שלנו לסורסינג השתנתה, ומיום ליום התפתחנו לכיוון חדש של תה נקי ומקיים, מתוך מודעות ואחריות לטבע, לאדם, ולעתיד של תעשיית התה שלא תוכל להמשיך להתקיים אם ימשך הנזק שאנחנו גורמים לסביבה. כל חלקי הפאזל התאימו באופן מושלם והחלטנו לחרוט על דגלנו את סמל הטבע והקיימות בכל פועלנו - מעבודת השטח בשדות, דרך שיווק המוצרים, ועד הטיולים שאנחנו מדריכים באסיה.
תה לבן פודינג עושה קאמבק
לימים הסתבר שאותה החלטה שנבעה מחשש אמיתי ללגליות היבוא, ולבריאות שלנו ושל הסובבים אותנו, הוכיחה את עצמה כלא פחות מנבואה. בשנים העוקבות, הופעה של גרסאות תה לבן נקי באזורי גידול אחרים בסין כמו לבן אור ירח במחוז יונאן, או שאן צ׳ה בטייוואן, איימה על עתיד התעשייה המקומית. כתגובה, הממשלה המקומית החלה לבצע שינויים מנהלתיים וחוקתיים דרמטיים במדיניות התחזוקה של אדמות הגידול והסחר בתה לבן מפודינג. בכדי לשמר את התדמית הייחודיות של טרואר המולדת היא הטילה הגבלות על שימוש בחומרי הדברה ודישון כימיים, והחלה במדיניות אכיפה כלפי אלו שאינם עומדים בתקנים.
בתחילת שנת 2024 עם חזרתנו לסין אחרי משבר הקורונה, שכלל מעבר מגורים לפוג׳יאן ופתיחת סניף נוסף של ho yum tea בהונג-קונג, חזרו החיפושים אחר תה לבן נקי מפודינג. עם יותר ניסיון ואמצעים מבעבר, הצלחנו למצוא שני מקורות של תה נקי מהאזור היוקרתי ביותר בטאימו שאן, איתם אנו שמחים להתחיל לעבוד השנה. בדיקות המעבדה של שני המגדלים יצאו נקיות לחלוטין וכאשר ביקרנו במטעים לא היה מקום לספק באשר לשיטת הגידול הטבעית בה התה גדל מאז ומעולם.
עצי תה חופש בשמורת טבע בלב טאימו שאן, פודינג, פוג׳יאן 2024
אחרי 5 שנים בהן הסתפקנו בתה לבן נקי ממחוז יונאן, טאיוואן, ואפילו מהודו ומגאורגיה, מגיע הקאמבק המיוחל של תה לבן מפודינג עם תוצרת חקלאית יצירתית וייחודית. צ׳ינג שואומיי היה הראשון בסדרת התה הלבן החדשה שלנו, תה שהספיק להיחנך ולחנך את חברי מועדון טעימה עיוורת שלנו בחורף הקודם, בשל האופי הירוק הלא אופיינו שלו. בהמשך החורף נכריז על שלושה מוצרים נוספים מקטיף אביב 2021 ו-2023 בהרי טאימו, כולל שני גריידים של באי מו דאן (Bai mu dan 白牡丹) מחוות גידול שונות.
מלאכת הסיווג של תה לבן אורכת חודשים ארוכים, לפעמים יותר משנה עד שהתה מתייצב ומקבל את הגרייד ותג המחיר הסופי שלו. אנו ממשיכים לעקוב מקרוב ולדגום גרסאות שונות של באי מו דאן ושואומיי שאספנו מקטיף אביב 2024 עד שנתחיל לקבל החלטות לגבי רכש, המשך התיישנות ומכירה של התה. באביב הבא צפוי קורס שיתקיים בבית שלנו בשיאמן ויעמיק בסוגים שונים של תה לבן מטרוארים שונים ברחבי אסיה, לרבות טאימו שאן.
Comments